top of page

Luffa ...Wat is het eigenlijk?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2022

De sponzen van Luffa zijn 100% natuurlijk, maar wat is Luffa eigenlijk? En waar komt het vandaan? Sommige mensen denken dat Luffa uit de zee komt. Maar nee, niets is minder waar. Luffa groeit gewoon op het land. Het is de vrucht van een 1-jarige klimplant. De vrucht heeft veel weg van een komkommer en wordt door zijn sponsachtige structuur ook wel sponskomkommer genoemd.

 

De oorsprong van de Luffa ligt in India en Egypte. Wist je dat Luffa één van de oudste planten is in de geschiedenis die door de mens gecultiveerd werd ? 9000 jaar geleden al werden de zaadjes van deze vruchten gezaaid en de vruchten gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo werden de jonge kleine vruchten gegeten en de volgroeide vruchten vol vezels toen al als spons gebruikt.

 

De Luffa's van Enjoy la Vida komen van een Ecologische Luffa-boerderij in Spanje. Iedere Luffa begint daar als klein zaadje in de handen van Juan, de eigenaar van dit mooie bedrijf. Met veel liefde en aandacht groeit dit uit tot een mooie klimplant vol met prachtige gele bloemen. Deze bloemen worden uiteindelijk de komkommerachtige vruchten genaamd Luffa/Loofah. De plant zelf groeit soms wel 50 cm per dag en met een beetje geluk kunnen de vruchten wel 75 cm lang worden.

Als de vrucht volgroeit is, is het vruchtvlees helemaal vervangen door stevige vezels die van nature zijn geweven in een prachtig patroon. De vrucht heeft nu een licht ruwe en sponsachtige structuur gekregen en is ideaal om te gebruiken als (scrub)spons.

 

Na het oogsten worden de vruchten geschild en behandeld met het natuurlijk bronwater uit de warm waterbron vlakbij. Het water is hier van nature 43 graden en zit vol magnesium wat zorgt voor een extra antibacteriële werking. Gedroogd door de wind blijft er een prachtige spons over. Deze wordt verwerkt tot de Eco-schuursponsjes of de Shower- / SoapSponge van Enjoy la Vida.

Zo zie je maar ... Luffa is echt een geschenk van de natuur voor jou om van te genieten.

100% natuurlijk en volledig biologische afbreekbaar. Enjoy la Vida - It's natures gift to you ! : )

De Luffa van Juan is te koop in verschillende winkels in Nederland ( zie verkooppunten) , maar ook in onze eigen webshop.41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


eco-schuursponsjes
bottom of page