top of page

Ieder jaar is het weer spannend ! Zal de Luffa oogst lukken ?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2022

Terwijl de lente hier uit haar voegen barst, steken in Spanje de kleine Luffa plantjes met hun kopje nèt boven de grond. Dit is ieder jaar weer een spannende tijd. Zal de luffa oogst lukken dit jaar?

De kleine luffa plant

Door de klimaatverandering is het weerbeeld grillig aan het worden en weet Juan niet goed waar hij aan toe is. Soms is het veel te droog in de lente, soms juist veel te nat. Dan is er weer een zware storm op komst en dan is er opeens weer vorst aan de grond. De kleine Luffa plantjes hebben het niet makkelijk aan het begin van hun leven.

Omdat je van tevoren nooit precies wàt er gaat gebeuren zaait Juan in zijn luffa kraamkamer verschillende soorten Luffa zaden. Dit om goed te kunnen zien welke zaden het goed gaan doen dit jaar. Pas als hij zeker weet welke het goed doen, plant hij de plantjes één voor één in de volle grond om zo de kans op een mislukte oogst zo klein mogelijk te maken. Luffa is een 1-jarige plant, dus ieder jaar weer blijft het spannend !

Juan & Pedro

Juan plant de zaadjes bewust met de hand in de volle grond. Op deze manier hoeft hij geen zware machines te gebruiken, want dat perst de grond veel te veel in elkaar en is slecht voor de bodem. Zo blijft de grond luchtig en leefbaar, ook voor de kleine bodem diertjes. Al het natuurlijke afval composteert hij op zijn eigen land. Zo wordt ieder jaar zijn grond vruchtbaarder en leefbaarder, maar ook weerbaarder tegen de klimaat-schommelingen. En hoe gezonder de grond, hoe mooier de LUFFA !

Juan en zijn zaailingen
 

De meeste dorpjes in het noorden van Spanje zijn omgeven door kleine stukjes grond waar de mensen vroeger druiven groeiden voor hun eigen huisgemaakte wijn. Deze inmiddels verlaten stukjes grond blaast Juan weer nieuw leven in door daar nu zijn Luffas op te verbouwen.

Verlaten akkertje in Noord Spanje

Hierbij maakt hij gebruik van de ouderwetse stevige granieten palen die er al van oudsher staan. Daartussen zijn metalen draden gespannen waar de Luffa's aan kunnen groeien. Als grote stevige komkommers hangen ze uiteindelijk aan de draden te bungelen. Maar zover is het nog niet ! Eerst nog even afwachten welke zaden het beste zijn voor dit jaar ! : )


Volgroeide Luffas
 

Van deze luffa's worden de Zeepspons en de Douchespons gemaakt. Heerlijke verwen sponzen voor onder de douche of in bad met een handige ophanglus van Hennepkoord. Puur natuur en volledig biolgisch afbreekbaar.

ENJOY LA VIDA - It's natures gift to you | 100% natuurlijk - 100% biologisch afbreekbaar - 0% plastic

 

De Zeep- en Douchespons zijn te koop in verschillende winkels in Nederland (zie verkooppunten) Maar natuurlijk ook in onze eigenwebshop.35 weergaven0 opmerkingen

Comments


eco-schuursponsjes
bottom of page