Ieder jaar is het weer spannend ... zal de LUFFA oogst lukken dit jaar?

Terwijl de lente hier uit haar voegen barst, steken in Spanje de kleine Luffa plantjes met hun koppie nèt boven de grond. Dit is ieder jaar weer een spannende tijd, zeker nu, in de lente. Zal de luffa oogst weer gaan lukken dit jaar? Door de klimaatverandering is het weerbeeld grillig en weet je niet goed waar je aan toe bent. Soms is het veel te droog in de lente, soms veel te nat. Dan is er weer een zware storm op komst en dan is er opeens weer vorst aan de grond. De kleine Luffa plantjes hebben het niet makkelijk aan het begin van hun leven.

Het baby Luffa plantje

Maar gelukkig staat Juan met veel liefde en aandacht aan hun kraambed. Omdat je van tevoren nooit precies wàt er gaat gebeuren zaait Juan in zijn luffa kraamkamer verschillende soorten Luffa zaden. Dit om goed te kunnen zien welke zaden het goed gaan doen dit jaar. Pas als hij het zeker weet, plant hij de beste zaden één voor één in de volle grond om zo de kans op een mislukte oogst zo klein mogelijk te maken. Luffa is een 1-jarige plant, dus ieder jaar weer blijft het spannend !

Juan & Pedro

Juan plant de zaadjes bewust met de hand in de volle grond. Op deze manier hoeft hij geen zware machines te gebruiken, want dat perst de grond veel te veel in elkaar en is slecht voor de bodem. Zo blijft de grond luchtig en leefbaar voor de kleine bodem diertjes. Al het natuurlijke afval composteert hij op zijn eigen land. Zo wordt ieder jaar zijn grond vruchtbaarder en leefbaarder, maar ook weerbaarder tegen de klimaat-schommelingen. En hoe gezonder de grond, hoe mooier de LUFFA !

Juan en zijn zaailingen

De meeste dorpjes in het noorden van Spanje zijn omgeven door kleine stukjes grond waar de mensen vroeger druiven groeiden voor hun eigen huisgemaakte wijn. Deze inmiddels verlaten stukjes grond blaast Juan weer nieuw leven in door daar nu zijn Luffas op te verbouwen.

Verlaten akkertje in Noord Spanje

Hierbij maakt hij gebruik van de ouderwetse stevige granieten palen die er al van oudsher staan. Daartussen zijn metalen draden gespannen waar de Luffas aan kunnen hangen als ze eenmaal volgroeid zijn. Maar zover is het nog niet ! Eerst nog even afwachten welke zaden het gaan winnen dit jaar ! : )


Volgroeide Luffas

Benieuwd wat er van deze Ecologische Luffa gemaakt wordt ? Kijk dan even op www.enjoylavida.nl en ontdek onze nieuwe producten zoals de Soapsponge of Showerspons.

Heerlijke verwen sponzen voor onder de douche of in bad ! : )

ENJOY LA VIDA - It's natures gift to you | 100% natuurlijk - 100% biologisch afbreekbaar - 0% plastic


Fotografie : Ellen Kool & Juan Carlos11 weergaven0 opmerkingen