top of page

3 Broers, hun opa en een schuursponsje

Ergens in het hart van Spanje wordt een oude traditie levend gehouden. Al eeuwen lang gebruiken mensen Esparto als grondstof voor o.a. de Eco-schuursponsjes. Dankzij drie broers - Jose, David & Juan - is deze traditie in leven gehouden.

 

Op zoek naar de oorsprong van onze Eco-schuursponsjes van Esparto in Spanje, rij ik het laatste gedeelte door een prachige vallei die de stroming van een riviertje volgt. Alleen al de tocht er naar toe lijkt een sprookje.... Ik kom aan bij het bedrijf waar onze sponsjes van Esparto gemaakt worden.

Daar ontmoet ik Jose, David en Juan . . . de drie broers die samen dit bedrijf runnen. Met groot enthousiasme en vol trots laten ze alles zien en vertellen over de geschiedenis van dit bedrijf. Esparto zit namelijk in hun bloed en is doorgegeven van generatie op generatie. Hun familie-verhaal begint al vroeg in de 18e eeuw.

 

Maar de geschiedenis van het gebruik van Esparto zelf is vele malen ouder. Dat gaat terug naar meer dan 5000 jaar geleden. In het noorden van Spanje bij de grotten van Altamira is bewijs gevonden dat deze plant toen al gebruikt werd voor het maken van manden en sandalen. En ik wil wedden... ook voor schuursponsjes!


 

Ze vertellen mij dat Esparto van nature groeit in grote delen van Spanje. Zo eind 18e eeuw is het gebruik van Esparto voor manden en touw een bloeiende economie geworden en is het de grootste bron van inkomsten voor de meeste mensen uit dit gebied. Overal schieten de Esparto bedrijfjes als paddestoelen uit de grond.


 

In de jaren '50 van de vorige eeuw neemt de chemische industrie in omvang toe en worden de schuursponsjes al snel vervangen door de goedkope en alom vertegenwoordigde synthetische schuursponsjes. Met alle gevolgen van dien. Doordat er geen geld meer verdiend kan worden met Esparto, vertrekken mensen naar de grote stad of zelfs het buitenland, waar werk is in de industrie. De Esparto ateliers verdwijnen en de Esparto-schuursponsjes raken in de vergetelheid.Maar ondanks al deze veranderingen gaat hun opa gewoon door met het vervaardigen van deze natuurlijke schuursponsjes … Natuurlijk doet de moderne tijd hier ook zijn intrede en worden de grote houten stampers vervangen door een grote electrisch aangedreven wals. Maar verder blijft alles hetzelfde en gebeurt het grootste gedeelte nu nog steeds met de hand.

 

Als hun opa te oud wordt om het bedrijf voort te zetten, besluiten de broers het bedrijf van hun opa over te nemen. Een prachtige traditie wordt levend gehouden. En dankzij deze 3 broers is het dat de Eco-schuursponsjes van Esparto nu bij ons te koop is.


 

Sommige tradities hebben de toekomst ! Eco-schuursponsjes van Esparto zijn één van de meest milieuvriendelijke schuursponsjes van onze tijd. Geen microbeads, geen vervuilende grondstoffen, puur natuur en handgeplukt. Ze zijn stevig en maken goed schoon, gaan lang mee en zijn 100% biologisch afbreekbaar. De natuur geeft ons eigenlijk alles wat we echt nodig hebben. En dat wisten ze al … eeuwen geleden.


Wil je het productieproces in actie zien? Hier een kleine video. >>> NAAR VIDEO

 

Met dank aan het archiefmateriaal van El Museo del Esparto En natuurlijk heel veel dank aan Jose, David en Juan voor het in ere houden van deze traditie. De Eco-schuursponsjes van Esparto zijn te koop in verschillende winkels in Nederland (zie verkooppunten) Maar natuurlijk ook in onze eigen webshop.


22 weergaven0 opmerkingen

Comments


eco-schuursponsjes
bottom of page